Even voorstellen: de Ovenwinkel in Waalwijk

Hoe het begon

De Ovenwinkel is bij toeval ontstaan als gevolg van mijn andere werkzaamheden met Ovenmobiel. Dit is een verhuurbedrijf van mobiele pizza (hout)ovens waarmee ik in 2014 mee ben gestart. Een uit de hand gelopen idee welke ontstaan is toen ik een paar jaar gelden bij een vriend in zijn tuin in een houtoven zelf pizza’s heb gebakken. Hoe leuk zou het zijn, wanneer je iedereen de kans geeft om dit een keer te ervaren. Een paar jaar later, na aanschaf van de eerste aanhanger, een traditionele houtoven en een professionele opleiding tot “master pizzaiolo” verder, en Ovenmobiel.nl was geboren. Ondertussen met twee “Pizzakarren” met daarop pizza houtovens en enkele kleinere losse pizza ovens zijn deze te huur voor feestjes en partijen. Echter tijdens de aanschaf van de benodigde materialen kwam ik al tot de constatering dat je in slechts enkele plaatsen dergelijke houtovens en bijbehorende materialen kon aanschaffen en dat ik daarvoor behoorlijk wat kilometers moest maken. Toen ik ook nog eens vragen kreeg van mijn klanten die ook nieuwsgierig waren ontstond al snel het idee om daar iets mee te gaan doen.Maar wat en hoe dan? Al snel besloot ik dat ik dit in de vorm van een webshop wilde doen. Met wel ruim 20 jaar ervaring in verkoop en marketing, maar nul ervaring in e-commerce, begon ik zodoende in de winter van 2015 met een tweede uitdaging. Na wat gesprekken met verschillende ervaringsdeskundigen bleek al snel dat de meegegeven boodschap “dat het veel werk is en tijd en energie kost” een understatement te zijn. Maar dit heeft mij er niet van weerhouden om er toch aan te beginnen. Na vele dagen, avonden en soms delen van de nacht digitaal aan het freubelen te zijn geweest ging in Maart 2016 de eerste versie van Ovenwinkel.com online. Deze webwinkel was gemaakt met Prestashop en na online te zijn gegaan ontving ik al snel de eerste bestelling. Dat stemde hoopvol en stimuleerde mij om ermee door te gaan. Toen echter de webshop kort daarna een technisch mankement vertoonde waar ik geen raad mee wist, realiseerde ik dat het anders moest. Ik was al tot het besef gekomen dat ik geen IT’er ben en dat deskundige ondersteuning onontbeerlijk is. Daarom besloot ik dat er een tweede, verbeterde versie van de Ovenwinkel moest komen en ben ik hiervoor met CCV Shop in contact getreden. Naast een stabiele technische basis, was vooral de goede ondersteuning een belangrijke reden om voor hen te kiezen. Dat CCV Shop daarnaast nog veel extra functionaliteit voor je webshop biedt is ook een belangrijk voordeel. Zo werd in juni 2016 Ovenwinkel 2.0 gelanceerd en draait nog steeds naar volle tevredenheid op de server van CCV.
 
Naast de technische uitdaging met betrekking tot de online webwinkel, was er natuurlijk ook de commerciële uitdaging, van wat ga ik nu precies aanbieden. Ok, pizza ovens daar was ik wel snel uit, maar welke en wat voor types en welke producten passen daar verder nog bij. Stonden in de eerste webwinkel nog slechts een handvol producten, na gesprekken met twee nieuwe leveranciers, werd het aanbod in de nieuwe webwinkel al snel vertienvoudigd. Zo werd het aanbod uitgebreid met de pizza ovens van Optima en G3Ferrari en vond ik de Dutch ovens toen, en nu nog steeds, een mooie uitbreiding van het assortiment. Al snel werd het aanbod verder uitgebreid met andere producten van dezelfde leverancier en zo werden de kooktoestellen van Envirofit en de Bon-fire buiten kookproducten in het assortiment opgenomen. Ook omdat er in Waalwijk en omstreken niet echt een winkel is waar je dergelijke producten kunt kopen. Hoewel ik nog geen plannen had voor een fysieke winkel, was dit voor mij toch een reden om het te gaan verkopen. In dezelfde tijd bedacht ik de slogan “puur kookplezier”, omdat dit voor mij het beste omschreef wat ik met de Ovenwinkel voor ogen heb. Puur als in basis ingrediënten waarmee je al heerlijke gerechten kunt bereiden, maar ook op de ambachtelijke wijze hoe je daarmee heerlijke gerechten maakt. Dat je daar gelijktijdig veel plezier aan kunt beleven dat wist ik al sinds ik voor de eerste keer in een houtoven een echte houtoven pizza had gemaakt. Koken wordt zo ook een groepsgebeuren, wat natuurlijk anders is wanneer je in een gewone keuken voor een groep mensen een maaltijd bereid. Tot de dag van vandaag is dit dan ook de boodschap welke ik met de Ovenwinkel wil uitdragen. Koken is niet moeilijk, je kunt met simpele ingrediënten al heerlijke gerechten maken en het is nog eens heel leuk om te doen. Kortom: puur kookplezier.

Sinds het begin van de webwinkel huurde ik een ruimte op een industrieterrein in Waalwijk met voldoende ruimte en voorzien van alle benodigde faciliteiten. Toch begon langzaam het besef te komen dat deze locatie niet ideaal was voor de ontvangst van klanten die iets wilde komen kopen. Regelmatig kwamen mijn klanten de spullen afhalen, maar was ik niet tevreden met de wijze waarop ik ze kon ontvangen. Ook het feit dat het geen zichtlocatie betrof was een bijkomende reden. Daarom zegde ik eind 2016 de huur op en keek ik uit naar een betere locatie met voldoende mogelijkheden. Deze had ik al snel gevonden in de vorm van een leegstaand fabriekspand waar ik al ruim 10 jaar vanuit mijn eigen huis tegenaan keek. Mij was al ter ore gekomen dat er nieuwe ontwikkelingen waren en na een afspraak met de eigenaar van het pand was al snel duidelijk dat dit een veel geschiktere locatie voor mijn plannen was. Dat basisvoorzieningen zoals water, gas en elektriciteit slechts beperkt aanwezig waren, was voor mij geen reden om hier een ruimte voor mijn activiteiten in gebruik te nemen. Na maanden van verbouwen, opknappen en aanleggen van de basisvoorzieningen is na de zomer de ruimte die ik in gebruik heb klaar. Een deel wordt gebruikt voor opslag van de materialen van Ovenmobiel. In de oude kantine van de fabriek is nu een keuken annex bakkerij gerealiseerd. En in een derde ruimte is een showroom met opslagmogelijkheden gemaakt. Hier hebben klanten direct een mooi overzicht van het aanbod uit de Ovenwinkel. Naast dat een tweetal kunstenaars al zitting in het fabriekspand hadden genomen, is nu ook een kringloopwinkel geopend en is er zodoende al volop bedrijvigheid op en rond het terrein.
 
Door wat verschuivingen en het verbeteren van de logistieke routes binnen de fabriekshal is er ruimte onstaan voor nieuwe mogelijkheden. Zo zal de showroom verder worden aangepast en uitgebreid met nieuwe producten. Hiervoor ben ik al in gesprek met nieuwe leveranciers. Ook aan de webshop zal verder worden gewerkt om het aanbod beter tot zijn recht te laten komen en zullen er meer acties worden getoond. Ook zijn er plannen om de showroom regelmatig op vaste tijden voor bezoek open te stellen. Verder ben ik ook actief op sociale media zoals Facebook, Instagram, Twitter en Youtube om zo een groter publiek te bereiken die interesse hebben in de producten van Ovenwinkel.

In de afgelopen jaren heeft de Ovenwinkel een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Dit mede onder invloed van Corona met de verplichte lockdowns waardoor we voor onze niet essentiële aankopen aangewezen waren op online bestellen. Mede als gevolg hiervan is het aanbod in de Ovenwinkel snel uitgebreid. In dezelfde periode heb ik de showroom verplaatst naar een aparte ruimte grenzend aan de fabriekshal. Hier kon ik op afspraak en met inachtneming van de verplichte maatregelen toch klanten op afspraak ontvangen. Tijdens deze Covid periode is de omzet van de Ovenwinkel enorm gestegen en heb ik het hier erg druk mee gehad. Wat betreft mijn andere werkzaamheden van Ovenmobiel, deze hebben gedurende ongeveer een jaar volledig stilgelegen, dus het was maar goed dat de Ovenwinkel het zo goed deed toen. Na de Covid periode is de drukte in de Ovenwinkel weliswaar wat afgenomen, maar de omzet is wel op een hoger niveau gebleven dan voor deze periode. Ook heb ik weer meer aanvragen voor Ovenmobiel ontvangen, waardoor 2022 toch weer een druk jaar is geweest. 

Tijdens hetzelfde jaar en met de ervaring van de showroom in gedachten, begon bij mij het idee te leven om de webshop te combineren met een fysieke winkel. Vooral omdat veel consumenten de fysieke retail door de gedwongen winkelsluiting tijdens Covid nu meer is gaan waarderen. Toen ik eind 2022 in het centrum van Waalwijk een winkelruimte te huur zag staan op een volgens mij juiste lokatie, heb ik de knoop doorgehakt. Binnen een week is toen de Ovenwinkel geopend, maar nu als een échte winkel te vinden in Winkelcentrum de Els op nummer 1, naast de ingang aan de Grotestraat. De winkel biedt mij de kans om klanten persoonlijk te ontvangen en te woord te staan om zo vragen te beantwoorden en de juiste informatie te geven. Klanten kunnen in de winkel een veel betere indruk krijgen van de producten om tot een juiste keuze te komen. Het aanbod in de winkel is een selectie uit het totale aanbod in de webshop, maar ik probeer wel een verrassend en leuk assortiment in de winkel aan te bieden. Dit zal de komende tijd nog wel in beweging blijven dus het loont de moeite om  regelmatig een kijkje in de winkel te komen nemen.   Ik zou het leuk vinden wanneer ik je als klant op Ovenwinkel.com mag begroeten, maar nog leuker wanneer je een keer bij mij in de winkel langs komt. Zie hiervoor de openingstijden hieronder. Ook wanneer je een speciale wens of vraag hebt, dan denk ik graag met je mee.

Graag tot ziens!
 
 
Rob Kamp
Ovenwinkel.com
 
  Rob Kamp     24-11-2017 11:40     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Kunnen we je helpen?

Kunnen we je helpen?

Neem dan contact op met de klantenservice:


Hoe onze klanten ons beoordelen
Gespreid betalen in 1-36 maanden mogelijk


Volg ons op social media: