nl
Inloggen


Inloggen Registreer
X

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

0
Onbeperkt
Weergave:
 


Bezig met laden...
-13%
Boska Outdoor Fondue set
Boska Outdoor Fondue set
€ 47,95 Per stuk € 54,95 Per stuk
-9%
Envirofit CH2200 kooktoestel rocket stove
Envirofit CH2200 kooktoestel rocket stove
€ 72,95 Per stuk € 79,95 Per stuk
-13%
Envirofit CH5200 kooktoestel rocket stove
Envirofit CH5200 kooktoestel rocket stove
€ 104,95 Per stuk € 119,95 Per stuk
-14%
Envirofit Econofire kooktoestel rocket stove
Envirofit Econofire kooktoestel rocket stove
€ 59,95 Per stuk € 69,95 Per stuk
-7%
Envirofit G3300 oranje kooktoestel rocket stove
Envirofit G3300 oranje kooktoestel rocket stove
€ 129,95 Per stuk € 139,95 Per stuk
Envirofit Manchet RVS
€ 44,95 Per stuk
Envirofit wood rack
€ 18,95 Per stuk
IRONATE Pizza pan
€ 139,95 Per stuk

Rocket stove of kooktoestel op houtvuur

Wat onderscheidt een rocket stove van vele andere kookapparaten? Kenmerkend voor dit koektoestel is een efficiente verbranding met als gevolg een kooktoestel met veel lagere uitstoot van schadelijke gassen en minder rookvorming. Dit wordt verkregen door een relatieve kleine verbrandingskamer waarin hout of briketten worden verbrand in combinatie met een geisoleerde schoorsteen waarin rookgassen bijna volledig worden verbrand voordat deze het kookoppervlak bereiken. Door deze efficiente werking is ongeveer de helft van de hoeveelheid brandstof nodig als bij een traditioneel open vuur waarop kan worden gekookt. 

Door dit principe is dit kooktoestel met name geschikt voor ontwikkelingslanden waar voorzieningen als gas en electriciteit vaak niet beschikbaar zijn. In deze landen en met name in vluchtelingen kampen wordt vaak nog gebruik gemaakt van open vuur voor het bereiden van eten, het koken van water, maar ook de verwarming van de ruimte. Het gebruikmaken van open vuur met dikke en ongezonde rookvorming is wereldwijd verantwoordelijk voor zo'n 4 miljoen sterftegevallen bij met name vrouwen en kinderen. Dit sterftecijfer is hoger dan het sterftecijfer voor HIV (aids), malaria en tuberculose samen! Naast een positief gezondheidseffect, heeft het ook een positief financieel effect voor de gebruiker, omdat deze veel minder brandstof hoeft aan te schaffen. Dus een duidelijke win-win situatie. 

Principe van de rocket stove

Door de zeer efficiënte verbranding bij een hoge temperatuur  door een zeer goede trek is de verbranding is bijna volledig en hierdoor is de overdracht van de warmte op het te verwarmen voorwerp veel efficiënter.

Doorsnede van een rocket stove (Model: Envirofit G3300)

De belangrijkste onderdelen van een rocket stove zijn:

  • brandstofkamer: hierin wordt de brandstof (doorgaans hout) gestopt, van waaraf het naar de verbrandingskamer wordt aangevoerd;
  • verbrandingskamer waar de verbranding van de brandstof plaatsvindt;
  • De schoorsteen, verticaal boven de verbrandingskamer, waarin verbrandingsgassen verbranden en waarin trek wordt opgewekt die het vuur brandende houdt;
  • De warmtewisselaar waar de warmte wordt overgedragen, bijvoorbeeld op een kookpan.

Cruciaal hierbij is dat deverbrandingskamer en de schoorsteen over een goede isolatie beschikken, waardoor de verbranding bij een zo hoog mogelijke temperatuur plaatsvindt.

Bij het koken met de rocket stove moet ervoor gezorgd worden dat een zo groot mogelijk oppervlak van de pan in contact komt met de hete verbrandingsgassen. Gebruik daarom een pan die voldoende groot is en de bovenkant goed afdekt. Er zijn ook speciale manchetten leverbaar zodat de gassen langs een smallere opening rondom de pan wegstromen. Tevens heeft deze als voordeel dat wind geen negatieve invloed op het kooktoestel heeft. 

Maar wat moet ik hier met een rocket stove?

Gelukkig hoeven wij hier niet een rocket stove aan te schaffen voor de dagelijkse bereiding van eten of het verwarmen voor ons huis. Al heeft deze uitvinding wel degelijk invloed gehad op moderne duurzamere verwarmingssystemen zoals pelletkachels  en fornuizen die niet aangesloten zijn op het gasnetwerk. De rocket stove is met name een leuk kooktoestel voor degene die graag in de buitenlucht willen koken. Het enige wat je nodig hebt is een vlakke stabiele ondergrond, een beetje hout, een pan en binnen 10 minuten sta je lekker te kokkerellen. Door de compacte afmeting van een rocket stove is deze ook ideaal om mee te nemen als u gaat picknicken of kamperen. Voor de echte avonturiers onders ons zijn er ook hele compacte rocket stoves beschikbaar die je makkelijk in een rugzak kunt meenemen. Door verschillende accessoires zijn de mogelijkheden om met dit kooktoestel te koken zeer uitgebreid.


Laatst bekeken producten


| Meer

Op deze website gebruikt Ovenwinkel cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.