Hoe maak je zelf Flammkuchen

Hoe maak je zelf Flammkuchen

De oorsprong van de Flammkuchen ligt in de Elzas waar deze aan de Franse zijde bekend staat als Tarte Flambée. Door een succesvolle campagne kom je deze lekkernij nu ook vaker op een Nederlandse menukaart tegen. De Flammkuchen lijkt op een pizza, maar heeft een dunnere en daardoor knapperige bodem. Qua topping is deze over het algemeen zeer basic, waarbij de klassieke variant belegd is met een creme fraîche, ui en spek. Echter u kunt zelf ook gemakkelijk hartige varianten bedenken met vlees, vis of vegetarisch. Een zoete variant als nagerecht is echter ook mogelijk met heerlijk vers fruit en, voor de liefhebbers, geflambeerd met een likeur.Benodigdheden voor 4 Flammkuchen

Het deeg
500gr bloem (bij voorkeur Tipo 00 of patentbloem)
4 gr gedroogde gist
10 gr zout
280 ml water
3 el. olijfolie
125 gr creme fraîche
125 gr zure room
plantaardige olie (om in te vetten)
extra bloem voor de tafel

Werkwijze
Gebruikt u een gewone oven verwarm deze dan voor op de hoogst mogelijke temperatuur (meestal 250“C). Gebruik bij voorkeur een (pizza)steen voor in de oven. Sommige duurdere ovens beschikken over een speciale pizza stand. Heeft u een pizza steen- of houtoven, dan gebruikt u bij voorkeur natuurlijk deze.

Doe alle ingrediënten in een grote kom en meng deze met een keukenmachine met deeghaken of, nog beter, met je handen tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg zo'n 10 minuten goed door. Bij gebruik van de keukenmachine op een lage stand kneden, anders wordt het deeg te warm. Maak een mooie deegbal en leg deze in een met olie ingevette kom. Dek deze kom af en laat het deeg op kamertemperatuur zo'n 2 uur rijzen. 

Maak nu van deze grote deegbal, vier gelijke deegballen. Leg deze op een licht bebloemde aanrecht of tafel en rol deze tot een ovale lap van niet veel dikker dan 2 tot 3 mm. Zorg dat de bodem los op de tafel ligt en bestrijk deze met het mengsel van de  creme fraîche en de zure room en beleg ze met de gewenste ingrediënten voor de topping. Gebruik bij voorkeur een pizzaschep en schuif deze voorzichtig onder de bodem (lift het begin stukje met je andere hand een stukje op). Gebruik niet teveel bloem, want deze gaat verbranden in de oven wat een bittere bijsmaak zal geven. Controleer voorzichtig of de Flammkuchen los over de schep beweegt. Schuif de Flammkuchen voorzichtig (op de steen) in de oven. Let op u deze zo in de oven plaatst dat het achterste stukje van de Flammkuchen op het uiterste punt in de oven legt. Als de Flammkuchen eenmaal op de hete steen ligt dan kan deze niet meer worden verplaatst totdat deze gaar is. Op een temperatuur van 250“C duurt het bakken van de Flammkuchen totdat deze knappering is ongeveer 10 - 15 minuten. Bij 300“C tussen de 8 - 10 minuten en bij een hogere temperatuur gaat het nog wat sneller. Serveer de Flammkuchen direct op. 

Handige food tools voor bij de Flammkuchen:
- G3Ferrari Delizia of Optima Napoli Express pizza steenoven
- De echte houtoven
- Optima Inforno pizza schep
- Een pizzasteen van Emile Henry of Römertopf
- Eén van onze handige pizzasnijders
  Rob Kamp     22-12-2018 21:14     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Kunnen we je helpen?

Kunnen we je helpen?

Neem dan contact op met de klantenservice:

  • Telefoon +31 (0)416 440 350
  • Whatsapp +31 (0)6 25 20 98 98
  • E-mail info@ovenwinkel.com
Volg ons op social media: