Veel gestelde vragen over de Römertopf

Veel gestelde vragen over de Römertopf
 • Wat kan ik in de Römertopf koken?
  In de basis zijn de braadschalen van Römertopf uit de series “Klassiker”, “Swing”, “Modern Look”, “Rustico” en “Jubileum” universeel te gebruiken braadpannen. Rundvlees of varkensvlees, maar ook gerechten met gevogelte, groenten, pastaschotels, soepen, enz. Kunnen in de Römertopf worden bereid.

 • Wat te doen voor elk gebruik van de Römertopf? Het inweken van de Römertopf.
  De oorspronkelijke Römertopf is niet voorzien van een glazuurlaag. Deze schalen dienen zowel de onderste, als het bovenste deel, voor ieder gebruik 10 minuten met water worden gevuld. Hierdoor vullen de klei poriën zich met water en treedt zo het stoomkookeffect op. De poreuze klei neemt het water op en wordt dan donkerrood van kleur. De verzadigde schaal is goed voor ca. 3 uur kooktijd bij 180º - 200ºC in de oven. 
  De bodem van de nieuwere uitvoeringen Römertopfs zijn voortaan voorzien van een glazuurlaag. Dit deel hoeft in principe niet meer te worden ingeweken. De bovenste helft kan je wel inweken om weer het stoomkook effect te krijgen.


  Klik op de foto om het hele assortiment van ROMERTOPF te bekijken!

  Romertopf Klassiker 4-persoons


   

 • Hoe moet de Römertopf worden bewaterd?
  De deksel en de bodem kunnen in elkaar worden gelegd om ruimte te besparen en dan worden gevuld met water. Het is echter ook voldoende als de deksel en bodem onder stromend water worden gehouden. Je kunt dan met de hand het water over het klei-oppervlak verdelen.

 • Hoe werkt een Römertopf eigenlijk?
  De Römertopf is gemaakt van natuurlijke klei die bewust poreus is gehouden. Hierdoor kan deze klei water opnemen en dit opgeslagen water beetje bij beetje als stoom en waas aan het voedsel afgeven onder invloed van de ovenwarmte. Uw gerecht kan praktisch zonder vet of olie worden bereid, is caloriearm en past daarmee binnen een gezonde levensstijl. Het voedsel blijft sappig, rijk aan aroma en bijzonder sterk van smaak, omdat je namelijk geen vocht hoeft af te gieten na het koken.

 • Kan de Römertopf ook hogere temperaturen verdragen?
  De Römertopf kan aan zeer hoge temperaturen worden blootgesteld. Hierbij is alleen van belang om de Römertopf langzaam op te warmen om temperatuurschokken te voorkomen. Plaats de Römertopf in een nog koude oven en laat deze gelijktijdig met de oven voorverwarmen. Wist u dat iedere Römertopf tijdens het productieproces op 1.040ºC worden gebakken waarmee deze bestand zijn tegen hoge oventemperaturen.
 • Zijn er reserve-onderdelen van de Römertopf te bestellen?Helaas is dit niet mogelijk, omdat dan de deksels en bodems niet meer in elkaar passen. Omdat alle Römertopf artikelen 100% handgemaakte natuurproducten zijn worden de deksels en bodems altijd samen in de oven gebakken om een optimale pasvorm te garanderen. Dit maakt iedere Römertopf uniek!
 • Waarom zijn de nieuwere Römertopfs voorzien van een glazuurlaag?
  Elke Römertopf wordt sinds deze eeuw voorzien van een glazuurlaag in de schotel. Het doel van het glazuur is dat het gemakkelijker is om schoon te maken en dat het gerecht na bereiding smakelijker uitziet. Deze glazuurlaag heeft geen verdere invloed op het werkingsprincipe van de ovenschaal of op het kookresultaat in de Römertopf.

 • Is het glazuur voedselveilig?
  Ja, Römertopf Keramik GmbH garandeert de voedselveiligheid van dit transparante glazuur en alle andere gebruikte materialen waar de Römertopf uit wordt gemaakt.

 • Moet het onderste deel welke voorzien is van een glazuurlaag ook worden bewaterd?
  De schotel moet in ieder geval worden bewaterd. De ongeglazuurde buitenwand neemt het vocht op dat via de glazuurvrije rand aan de binnenkant van de schotel in de Römertopf komt.

 • Hoe maak ik mijn Römertopf schoon?
  Maak de afgekoelde Römertopf met warm water en wat afwasmiddel met een spons of zachte borstel schoon. Wanneer er bakresten zijn, laat deze dan even weken zodat ze loslaten. Je mag de Römertopf in de vaatwasser, zelfs op een intensiefprogramma, reinigen. Het oppervlak van je Römertopf zal na verloop van tijd verkleuren (het is een natuurproduct), maar dit heeft geen invloed op de werking van je Römertopf.

 • Hoe bewaar ik mijn Römertopf?
  Bewaar de Römertopf niet gesloten, maar gestapeld (dus de deksel omgekeerd in de schaal).


Bestel het volgende boekje van Ria van Eijndhoven om de mogelijkheden van het koken met een Römertopf te ontdekken:  
Kookboek Römertopf door Ria van Eijndhoven

      30-12-2020 20:43     Reacties ( 5 )
Reacties (5)
 Wmp -  25-05-2024

Ik heb een Gaggenau stoomoven. Wat voegt een Römertopf dan nog toe?

 Miep -  30-06-2023

Kan ik het ook op mijn kamado bbq gebruiken??? Zo ja moet ik de romertopf mee opwarmen als de bbq opstart?(gevuld en wel??)

 HM -  03-04-2022

Ink - 16-01-2022 Kan de römertopf in heteluchtoven? Droogt ie dan niet te snel op? Nee, ik doe dit al jaren.

 Ovenwinkel.com -  28-01-2022

De Römertopf is uitermate geschikt voor in een hete lucht oven. Van belang is dat je deze niet hoeft voor te verwarmen. Nadat je de Römertopf lang genoeg in het water hebt geplaatst en daarna hebt gevuld met ingrediënten, plaats je deze in een koude oven. Stel de gewenste temperatuur en tijd in en wacht geduldig af en laat de Römertopf samen met de oven z'n werk doen.

 Ink -  16-01-2022

Kan de römertopf in heteluchtoven? Droogt ie dan niet te snel op?

Kunnen we je helpen?

Kunnen we je helpen?


Neem dan contact op met de klantenservice:

Hoe onze klanten ons beoordelen


Volg ons op social media: