Juiste gebruik van de G3Ferrari Delizia of Napoletana en Optima Napoli pizza steenoven.

Juiste gebruik van de G3Ferrari Delizia of Napoletana en Optima Napoli pizza steenoven. Je hebt lang uitgekeken naar de mogelijkheid om zelf thuis de lekkerste pizza’s te gaan bakken en hiervoor heb je één van bovengenoemde pizza steenovens aangeschaft. Niets staat je in de weg om hiermee direct aan de slag te gaan. Echter, voor het beste eindresultaat en om eventuele teleurstellingen te voorkomen, wil ik je graag de volgende instructie meegeven. Let op: voor de eigenaren van een G3Ferrari Napoletana is de losse pizzasteen, welke in de bovenkant kan worden geplaatst, verwijderd. 

Wanneer je de oven net uit de verpakking hebt gehaald is het zeer belangrijk om te controleren dat er geen verpakkingsmateriaal (bv het piepschuim) in of op de oven is achtergebleven. Dit geldt uiteraard ook voor de handleidingen en andere dokumenten die worden meegeleverd. De draden worden bij elkaar gehouden door een ijzerdraadje met plastic omhulsel, maak deze los zodat de spanningsdraad in totale lengte kan worden gebruikt. Controleer ook of de pizza oven verder onbeschadigd is gebleven tijdens het transport. 

Als de pizza oven nog niet eerder gebruikt is dan adviseer ik om deze de eerste keer aan te zetten zonder dat je er daadwerkelijk mee gaat bakken. De belangrijkste reden hiervoor is dat je hiermee de oven alvast een beetje leert kennen zonder dat je direct wordt afgeleid door wat je ermee wilt gaan bakken. Zet hiervoor de oven op een stabiele plek, bv aanrecht of tafel, vlakbij een geaard stopcontact. Plaats de stekker in het stopcontact en draai de thermostaatknop (= draaiknop links) op stand 2. Het bovenste gedeelte van de oven is gesloten. Het lampje op de oven gaat branden wat aangeeft dat de oven aan het voorverwarmen is. Bij het huidige model Delizia en Napoli betreft het een rood lampje, terwijl bij de Napoletana het een blauw lampje betreft). Je wacht nu geduldig totdat het lampje uitgaat. De oven heeft nu een temperatuur bereikt van zo’n 250-275°C. De warmte is goed voelbaar, ook wanneer de deksel gesloten is. Open de deksel en let op dat je hand en pols niet recht boven de oven komt. Je kunt anders je pols of hand verbranden. Voor extra veiligheid adviseer ik om een ovenwant te gebruiken. Je hebt nu de warmte van de pizza oven gevoeld en ben je voorbereid wanneer je daadwerkelijk pizza’s gaat bakken. Draai nu de thermostaatknop naar de 0 positie en haal de stekker uit het stopcontact. Laat de oven rustig afkoelen. 

Voordat je nu pizza’s gaat bakken wil ik je graag wijzen op het recept op de website waarin beschreven staat  hoe je zelf het beste pizzadeeg kunt bereiden . Hoe goed deze pizza ovens ook werken het eindresultaat hangt net zoveel, zo niet meer, af van de kwaliteit van je pizzadeeg. 

Je hebt je pizzadeeg klaar en je wilt de lekkerste pizza’s gaan bakken. Hoe ga je nu te werk? Hier volgt een stappenplan:
1.    De pizza oven staat klaar en je hebt de stekker in het stopcontact gestopt. Draai de thermostaatknop naar stand 2 zodat de oven zich gaat voorverwarmen. Dit zie je doordat het lampje op de oven oplicht. Het duurt zo’n 10 minuten om de oven voldoende voor te verwarmen. De oven is voldoende warm wanneer het lampje uitgaat. Als het lampje brandt wordt aangegeven dat beide warmte-elementen, zowel boven, als onder, in werking zijn (is het lampje uit dan koelen de elementen af).
2.    Maak het jezelf makkelijk en zorg ervoor dat je de overige ingrediënten hebt klaar staan (de Mise-en-place). Het helpt hierbij om de bakjes of schaaltjes in de juiste volgorde te plaatsen. Begin met het deeg, dan vervolgens de tomatensaus, dan de andere ingrediënten en als laatste de kaas. 
3.    Leg de pizzaspatels alvast op het aanrecht of tafel klaar (de rechte zijdes tegen elkaar leggen zodat zich een cirkel vormt). Stretch de pizza (bij voorkeur met de hand!) totdat deze de juiste grootte heeft en drapeer deze voorzichtig over de spatels. Zorg dat het deeg niet over de rand van de spatels valt. Bestrijk het deeg vervolgens met tomatensaus, leg de andere gewenste ingrediënten op je pizza en bestrooi deze met de kaas. 
4.    Open nu de pizza oven. Til vervolgens de pizza op door de handvaatjes van de spatels gelijktijdig op te tillen en breng boven de onderste steen. Drapeer het deeg vanuit het midden op de pizza steen door de spatels te openen (je draait de spatels rustig vanuit een horizontale naar een verticale positie waarbij de pizza vanuit het midden de pizzasteen als eerste raakt).
5.    Sluit vervolgens de deksel. Draai de thermostaat nu naar stand 2 ½ - 3. Het lampje gaat branden ten teken dat de warmte-elementen weer in werking zijn en warmt de oven nu verder op. De pizza wordt vanaf onder door de steen verwarmd en gebakken, maar krijgt ook directe stralingswarmte van boven. Op deze wijze wordt de pizza aan alle kanten gelijktijdig verwarmd. 
6.    Afhankelijk van de dikte van de pizzabodem en de hoeveelheid ingrediënten zal de pizza in 5 – 10 minuten gaar worden gebakken waarbij de kaas mooi gesmolten wordt en de rand van de pizza licht bruin zal zijn gekleurd. Tussentijds kan je natuurlijk altijd even controleren of het niet te snel gaat. Let hierbij wel op dat bij het openen van de bovenkant door de hitte nu ook stoom is ontstaan!
7.    Wanneer je denkt dat de pizza voldoende gebakken is open je de pizza oven. Schuif voorzichtig de spatels onder de gebakken pizza en leg deze nu op een klaargezet bord of (pizza)snijplank. 
8.    Snijd deze in de gewenste aantal stukken. 
Tip: gebruik hiervoor de metalen spatels. 
9.    Buon appetito! 

Op Youtube staat een video waar bovenstaande instructie wordt toegepast op de G3Ferrari Delizia: YouTube 

Pizzasteen
De pizzasteen mag alleen afgekoeld worden gereinigd met een droge of een vochtige doek. Gebruik hierbij geen schoonmaakmiddelen. Verwijder eventuele verbrandde kaas-, deeg of sausresten met een keukenmes of een plamuurmes. Door regelmatig gebruik van de Delizia pizza oven komen er vlekken op de pizzasteen. Dit is niet te vermijden, maar zal een goede werking niet in de weg staan. Mocht je toch weer een schone steen wensen, dan kan deze 1 x worden omgedraaid zodat je weer een zo goed als nieuwe pizzasteen hebt.
Let op: Plaats de pizzasteen NOOIT in een vaatwasser.
  Rob Kamp     07-10-2020 23:10     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Kunnen we je helpen?

Kunnen we je helpen?


Neem dan contact op met de klantenservice:

Hoe onze klanten ons beoordelen


Volg ons op social media: