nl
Inloggen


Inloggen Registreer
X

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

0
Onbeperkt
Weergave:
  1 / 2  Bezig met laden...
   1  2  

Römertopf Duits kwaliteitsproduct sinds begin jaren 70


De Romeinen hadden al ontdekt dat door te stoven en braden in  aardewerken schalen je de lekkerste en smaakvolste gerechten kreeg. Zij zijn de uitvinders van deze kooktechniek waarbij de vitamines, smaken en geuren in het gerecht bewaard bleven. Ook heb je bij deze kooktechniek haast geen olie of boter nodig. 

"Römertopf" is de Duitse benaming voor deze aardewerken schalen met deksel. Lucculus de beroemde fijnproever uit de Romeinse oudheid gaf al de voorkeur aan schalen van aardewerk in plaats van een ijzeren pan omdat je minder kookvocht nodig hebt. Bij het afgieten van het kookvocht gaat een groot deel van de voedings- en smaakstoffen van het gerecht namelijk verloren. 

Bij eerste gebruik van de Römertopf dient u de schaal minimaal een half uur in een bad met water zetten en daarna even flink afborstelen zodat al het stof verwijderd is. Nu is de Römertopf klaar voor gebruik. Gaat u ermee koken dan dient u de schaal minimaal 10 minuten in koud water te worden gezet, zodat de schaal dit vocht opneemt. Door de schaal met deksel in de oven te plaatsen en deze langzaam te verwarmen onstaat er een oven in een oven. Dit is het geheim van de Römertopf. Tijdens het kookproces verdampt het water en zal de waterdamp de ingrediënten stomen. Dit voorkomt dat tijdens het kookproces de vitaminen en voedingsstoffen verloren gaan. Ook zal het gerecht nooit aanbakken, omdat de temperatuur in de ovenschaal nooit hoger zal zijn dan de temperatuur van waterdamp (ong. 100°C). Het aardewerk is poreus en heeft daardoor een natuurlijk bakproces. Het water in de aardewerkporiën zal langzaam verdampen en creëert, zowel in de schaal als in de oven, een nevel. Hierdoor worden gerechten op de meest natuurlijke wijze gaar. Vlees zal bijvoorbeeld niet uitdrogen, maar toch een mooie bruine korstje krijgen.

Let wel goed op, want de Römertopf ovenschaal is erg gevoelig voor temperatuurschommelingen. Dit is de reden dat deze nóóit in een voorverwarmde oven mag worden geplaatst. Deze dient geleidelijk te worden opgewarmd. Ook mag een hete schaal nóóit, direct uit de oven, op een zeer koud oppervlak worden geplaatst. Dit kan barsten in het aardewerk veroorzaken. 

Römertopf levert ovenschalen in diverse groottes en vormen voor andere vlees, vis, aardappelen, knoflook en zelfs voor appels. 

Hoewel de huidige generatie schalen van Römertopf in de vaatwasser kunnen worden gereinigd, adviseren wij om ze met warm water met de hand te wassen en eventueel een heel klein beetje afwasmiddel te gebruiken voor de vetresten. Na ongeveer 100 keer te zijn gebruikt dient de ovenschaal een half uur te worden uitgekookt, zoals bij de allereerste keer. Hierdoor worden alle poriën schoon gespoeld en kan de schaal weer "vrij ademen". Bewaar de Römertopf op een open luchtige plaatst.


Laatst bekeken producten


| Meer

Op deze website gebruikt Ovenwinkel cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.